Uw winkelmandje
Blog

Scampi’s, gamba’s, ken jij het verschil?

Scampi, gamba, langoestine, garnaal,... Een heel arsenaal aan namen voor hetzelfde product. Het hangt van land tot land af dewelke waar gebruikt worden.

België versus Nederland

In België wordt de naam “scampi” vaak gebruikt voor garnaalstaarten. "Gamba" is dan weer de Belgische term voor de hele garnaal. Maar zodra je de grens met Nederland over gaat ziet het er helemaal anders uit. In Nederland is gamba de naam van een garnaalstaart, het hele dier noemen onze Nederlandse buren gewoon “garnaal”.

“Niets is zo verwarrend als de namen die voor garnalen gebruikt worden”

België versus Groot-Brittanië 

Nog niet verwarrend genoeg? Dan raden we een trip naar Groot-Brittanië aan. Ook daar is “scampi” heel erg populair. Alleen is het een heel ander beestje, namelijk de "langoestine", met een heel fijne smaak. Dit is een kleine zeekreeft met zeer ontwikkelde voorpoten. Die bevatten echter niet veel vlees.

Langoestine zoals de scampi in Groot-Brittanië gekend is

Gekweekt of wildgevangen

Feit is dat garnalen in allerlei maten en kwaliteiten te verkrijgen zijn.

De meeste garnalen worden gekweekt in warm water, de zogenaamde tropische garnalen. Ze groeien vrij snel en zijn daarom redelijk neutraal van smaak zodat je ze makkelijk met een sausje kan combineren.

Er zijn garnalen die wildgevangen worden in de oceanen. Garnalen die opgroeien in koud water groeien meestal iets trager en hebben iets meer smaak. Een typisch voorbeeld is de Argentijnse rode garnaal die de laatste jaren enorm aan populariteit wint.

   
Rode kleur bij de Argentijnse garnaal


Wil je meer inzicht krijgen in al het lekkers dat de zee te bieden heeft? Ontdek je graag de vele soorten en varianten van garnalen en nog zoveel meer?

Delicieuze groetjes
Anoek - Web redactrice

Verken dan ons volledige gamma

 


0 reacties


Laat een reactie achter

Let op, reacties moeten goedgekeurd worden voor ze online komen

Ouder artikel Recenter artikel