Uw winkelmandje
Blog

In de spotlight: inktvistubes en ringen

 

gambasathome online bestellen inktvis tubes

Reuze inktvistubes en inktvistubes middelgroot

gambasathome online bestellen inktvisringen natuur

Inktvisringen natuur

Geniet nu van 10 % korting ! (geldig tem 27/04/2021)

Leuke weetjes:

Wereldwijd komen er vele soorten inktvis voor. De pijlinktvissen danken hun naam aan hun uiterlijk. Het lichaam of de mantel is slank, langwerpig en torpedovormig en aan hun achterlijf hebben ze twee zijwaarts gerichte vinnen in de vorm van een pijl.

gambasathome online bestellen pijlinktvis

Het skelet van de pijlinktvis bestaat uit een chitine-achtige schelp die binnen de zachte mantel is ingebed. Pijlinktvissen kunnen zichzelf snel wegschieten door water met kracht door een trechter te persen, als een soort straalaandrijving. Dit speciale orgaan noemt men de sifon. Bovendien zijn het meesters in camouflage door hun vermogen om van kleur te veranderen. Bij dreiging kunnen ze tevens zwarte inkt spuiten. De aanvaller ziet dan niets meer door de donkere wolk en de inktvis kan ontsnappen.

Pijlinktvis wordt op verschillende manieren gevangen. De meest gebruikte vismethode wereldwijd bij deze soorten inktvis is ‘jigging’. Door ’s nachts met fel licht op het water te schijnen wordt de inktvis naar het oppervlak gelokt. Lange lijnen voorzien van verschillende soorten ‘jigs’ of kunstaas worden op machinale wijze in het water op en neer bewogen. De inktvis die zich onder de boot verzameld heeft, hapt naar het bewegende aas dat een prooi nabootst. De inktvis komt zo zonder stress en onbeschadigd aan boord van de boot. Deze duurzame en selectieve vistechniek heeft weinig of geen schadelijke invloed op het milieu want er is geen bodembeschadiging en ook geen bijvangsten van jonge vis of bedreigde soorten.

gambasathome online bestellen jigging vangen van pijlinktvis

Pijlinktvis is op grote schaal verkrijgbaar en bovendien één van de goedkoopste zeevruchten. In de zuiderse gastronomie is het een gewaardeerde delicatesse. Gefrituurd, gegrild of gevuld, gecombineerd met pasta of verwerkt in risotto… voor elk wat wils. Laat het vlees echter niet te lang garen want dan wordt het taai. Vaak volstaan enkele minuutjes.

Kookinspiratie:

Siciliaanse gevulde inktvis met tomatensaus

gambasathome online bestellen recept siciliaanse gevulde inktvis met tomatensaus

Smakelijk !


0 reacties


Laat een reactie achter

Let op, reacties moeten goedgekeurd worden voor ze online komen

Ouder artikel Recenter artikel