Uw winkelmandje
Blog

Scampi versus Gamba

Gamba, reuzengarnaal, scampi, Black tiger…
Wat is nu het verschil tussen gamba’s en scampi’s of reuzengarnalen en is er eigenlijk wel een verschil?

Wij Belgen spreken meestal van scampi’s of reuzengarnalenstaarten. Daarmee bedoelen we de garnaal, zonder kop, gepeld of ongepeld. Puristen zullen spreken van scampo als enkelvoud en scampi als meervoud. Maar in het Nederlands mag ook scampi’s als meervoud gebruikt worden. Bij ons spreek je ook niet van een scampo, die smaken altijd naar meer, dus waarom zou je er maar 1 van eten 😊.

Gambas at home online bestellen gepelde scampi

Maar wat bedoelen we nu met gamba? Wel, diezelfde garnaal, maar dan mét kop noemen we gamba. En dan bedoelen we het hele beestje (of het nu zoetwater, zoutwater, black tiger of vannamei is), met kop, zoals het vaak in de Spaanse keuken op zijn geheel wordt gegrild en geserveerd.

Gambas at home online bestellen Garnaal met kop of gamba

Met kop = gamba             
Zonder kop = scampi 

We beginnen dus van de hele garnaal met kop, dan spreken we van gamba’s. Halen we de koppen van die gamba’s , dan worden het scampi’s of reuzengarnaalstaarten.

Gambas at home online bestellen delen van een garnaal

Verwarrend? Eigenlijk nog niet. Vooral op vakantie wordt het ingewikkeld. 

Italië: zoek je op een terrasje in Firenze een pasta met scampi’s, dan zoek je in de menukaart naar gamberi. Scampi zijn namelijk langoustines in Italië.

Verenigd Koninkrijk: hier spreken ze van prawns, shrimp of king prawns. Ook hier zijn scampi langoustines. 

Spanje: camarones, gambas, langostinos.

Frankrijk: crevettes, crevettes entières

Maar aan de smaak valt niet te twijfelen, we lusten ze allemaal, elk met hun smaak en textuur.
Laat het smaken!


1 reactie


  • Hoe ze k noemen, ze blijven heerlijk. De grote met kop, normen wij CREVETTES ROYALS

    INgrid op

Laat een reactie achter

Let op, reacties moeten goedgekeurd worden voor ze online komen

Ouder artikel Recenter artikel