Uw winkelmandje
Blog

Veelgestelde vraag: wordt er antibiotica gebruikt?

We kregen onlangs een vraag van één van onze klanten, die we graag willen verduidelijken. 
"Het gebruik van antibiotica bij de producent... zijn de gamba's vrij van antibiotica en andere giffen?"

 

De laatste jaren is de kennis omtrent aquacultuur (kweek) sterk gegroeid en zijn ook de kweektechnieken enorm verbeterd. Zo gaat men steeds betere hygiëneprocedures uitvoeren op de farm, bestaan er betere voeders, en gaat men probiotica in plaats van antibiotica toevoegen. Probiotica zijn als het ware goede bacteriën die de slechte ziektemakende bacteriën in de farm (kweekvijver) gaan bestrijden.
Door deze factoren wordt de kans dat ziektes binnenkomen heel klein en is er een veel betere afweer tegen pathogene bacteriën en virussen, waardoor het gebruik van antibiotica overbodig wordt.

Ook is het bewustzijn bij de garnaal- en viskwekers enorm gegroeid dat Europa een nultolerantie heeft omtrent antibioticaresiduen in aquacultuurproducten.

 

Daarnaast is er een streng toezicht van de overheid ter plaatse. In veel exporterende landen moeten de producenten verplicht een grondige analyse laten uitvoeren op verschillende antibiotica-residuen, waarna een gezondheidscertificaat wordt opgemaakt. Zo moet bijvoorbeeld de invoer van garnalen uit India in de EU wettelijk steeds vergezeld zijn van resultaten van analytische tests en wordt de helft van de containers bij binnenkomst in de EU nogmaals gecontroleerd op antibiotica-residuen. Bij ons gebeurt dit door de grensinspectiepost van het FAVV (Federaal voedselagentschap) in de haven van Antwerpen.
Geïmporteerde garnalen behoren tot de meest gecontroleerde producten in onze voedselketen!

 

Ten slotte gaan wij op basis van ons eigen analyseplan nog extra controles uitvoeren, op antibiotica-residuen en andere contaminanten. Bij niet-conforme resultaten worden de goederen geblokkeerd voor verkoop.


0 reacties


Laat een reactie achter

Let op, reacties moeten goedgekeurd worden voor ze online komen

Ouder artikel Recenter artikel