Uw winkelmandje

Recepten

Driemaal is scheepsrecht! Verslaan we, na Rusland en Denemarken, ook de Finnen op het voetbalveld? Misschien moeten we dan eerste de zalmsoep eten. Die zal ons genoeg energie geven!De Finnen blijven voor ons nog een mysterie, met die vreemde taal waar we niets van begrijpen en dat prachtige landschap. Ondanks dat Fins qua taal niet tot Scandinavië behoort, is er wel een gelijkaardige cultuur en keuken. En bij die laatste denken we dan ook aan zalm en dille. Dille is een kruid dat niet weg te denken is uit de Noord-Europese keuken. Denk maar aan gravad lax, de gemarineerde zalm....

Lees meer →

Zoals de Amerikanen ’s morgens hun pancakes eten, en de Italianen hun koffie met een zoetigheid, zo grijpen Denen en Zweden naar Smorrebrod. Het is meestal donker roggebrood, belegd met vis, vlees, kaas, ingelegde groenten en kruiden. Vandaag gaan we de Deense tour op en maken we 4 verschillende broodjes. Probeer eens een brunch met smorrebrod, ook ideaal om zo je restjes op te werken. Ontbijt-Brunch-Lunch | 4 personen | Voorbereiding: 25 minuten | Bereiding: 10 minuten   Smorrebrod pulled salmon INGREDIËNTEN 2 zalmfilets Handje vol geraspte wortel Handje vol geraspte witte kool 2 eetlepels mosterd 2 theelepels esdoornsiroop 1 theelepel...

Lees meer →

Smelt of spiering is het lekkerst met een goeie dip en een ijskoud glas rosé. Goed weer, weekend en dan is het tijd voor een uitgebreid aperitiefmoment. Combineer met nog wat lekkere tapas of mezze… geschikt voor eindeloze zomeravonden! Aperitief | 4 personen | Voorbereiding: 10 minuten | Bereiding: 10 minuten   INGREDIËNTEN 1 zak spiering 200 gram bloem 2 eetlepels paprikapoeder Zout 6 eetlepels mayonaise 2 theelepels wasabi BEREIDING Laat de spiering ontdooien en dep droog. Meng met bloem, zout en paprikapoeder. Verwijder de overtollige bloem en bak een minuutje of vier op 180 graden.  Meng de mayonaise met de wasabi en dien...

Lees meer →

Tussen Rusland en België zijn er heel wat links terug te vinden. Zo kwam Peter De Grote hier in de lage landen om schepen te leren bouwen. In het midden van de 19e eeuw introduceerde de Belgische kok Lucien Olivier dan weer de ‘Salade Olivier’ in Rusland, later beter bekend als de Russische salade. Deze mengeling van aardappelen, mayonaise, ei, augurk en zilveruitjes is over heel de wereld bekend. In Spanje is het een razend populaire tapa. Aan deze versie voegen we gepocheerde garnalen toe. Voorgerecht / bijgerecht | 4 personen | Voorbereiding: 20 minuten | Bereiding: 20 minuten   INGREDIËNTEN 300...

Lees meer →

Een Thaïse noedelsalade smaakt altijd. Zeker met dit warme weer. Werk de salade af met gebakken scampi. Het leuke aan deze salade is dat je kan toevoegen en weglaten wat je wil. Voeg radijsjes toe, of werk bvb af met gebakken uitjes. Hoofdgerecht/Lunch | 4 personen | Voorbereiding: 15 minuten | Bereiding: 10 minuten   INGREDIËNTEN 200 gram noedels 200 gram scampi 200 gram edamamebonen 1 komkommer, in blokjes 1 avocado, in reepjes 1 bosje koriander 1 eetlepel limoensap 1 eetlepel sojasaus 1 theelepel sesamolie 2 theelepels suiker 1 chilipeper, gehakt BEREIDING Maak een dressing met het limoenssap, de sojasaus, sesamolie,...

Lees meer →

Kimchi of gefermenteerde kool verovert langzaam aan ook onze keuken. Deze Koreaanse favoriet is wel een acquired taste, maar eens je geproefd hebt wil je niet meer zonder leven. Het recept is bovendien heel envoudig en duurt ook niet te lang, perfect voor tijdens de week. Hoofdgerecht | 4 personen | Voorbereiding: 20 minuten | Bereiding: 20 minuten   INGREDIËNTEN 500 gram gepelde scampi 500 gram gekookte rijst (liefst van de avond ervoor) 250 gram kimchi 3 eetlepels kimchi vocht 1 ui 2 nori vellen in reepjes 1 teentje look 1 theelepel chilipoeder (optioneel) 4 eieren 1 eetlepel sojasaus 1 eetlepel vissaus...

Lees meer →

Laat de zomer maar komen. Wij doen geen zonnedans zoals sommige volkeren vroeger, wij plannen een BBQ. Gemarineerde spiesen, een gepofte aardappel en kruidenboter. Meer heb je niet nodig. Je kan ook variëren en voor een zoete aardappel gaan, maar de garnaalbrochette en zeevruchten brochette mogen niet ontbreken. Nu het goede weer nog!  BBQ | 4 personen | Voorbereiding: 25 minuten | Bereiding: 30 minuten   Zeevruchten brochette met marinade: 4 zeevruchten brochettes Stukje gember van ongeveer een duim groot, fijngesneden Sap en zeste van een citroen, 1 theelepel kurkuma 2 teentjes look 2 gedroogde chilipepers, verse munt Griekse yoghurt Blend alle ingrediënten voor de marinade...

Lees meer →

Zelfs sushi maken lijkt moeilijker dan het is. En bovendien hoef je geen vis te gebruiken. Deze omeletrolletjes met boontjes zijn heel eenvoudig én erg lekker. Bovendien zijn ze ook ideaal om mee te geven aan de kinderen als schoolsnack. Maar dan moet je misschien wel de hoeveelheid wasabi aanpassen of zelfs weglaten. Snack | 4 personen | Voorbereiding: 20 minuten | Bereiding: 10 minuten   INGREDIËNTEN 100 gram edamame boontjes 250 gram Sushi rijst 3 eetlepels Sushi azijn Enkele nori vellen 2 eieren Een scheutje melk 3 lente-uitjes Een beetje wasabi Sojasaus naar smaak BEREIDING Kook de sushi rijst volgens de...

Lees meer →

De eerste keer dat ik in Spanje een broodje met calamar romana op de kaart zag staan in een restaurant, was ik even van mijn melk. Waarom zou je gefrituurde inktvis tussen een broodje steken? Maar, eerlijk gezegd, het werkt. Vergeet dan natuurlijk geen lekker sausje dat jezelf gemaakt hebt. Om in de sfeer te blijven, kiezen we voor chorizomayonaise. BBQ Voorgerecht | 4 personen | Voorbereiding: 10 minuten | Bereiding: 15 minuten   INGREDIËNTEN 12 zoetwatergarnalen (kan natuurlijk ook met een kleinere maat) Koriander Gebakken uitjes 1 sjalot, fijngesnipperd 1 rode peper, fijngesnipperd 1 stengel citroengras, fijngesnipperd 8 el pindakaas 250 ml...

Lees meer →