Mardi gras of vette dinsdag was traditioneel het feest dat al het eten op moest voor op Aswoensdag de vastentijd begon. Je moest je met andere woorden vetmesten zodat je de vastentijd kon overbruggen.
Mardi gras is nu vooral bekend in New Orleans in de Verenigde Staten, waar het een 3 dagen durend carnavalsfeest is. En omdat we in het zuiden van Amerika zitten maken we daarom een lekkere gumbo.
Dit eenpansgerecht bestaat uit alles wat je kan vinden en is daarom ook het ultieme surf en turf gerecht. Vlees en vis of garnalen kunnen hier probleemloos gecombineerd worden.
Serveer het met rijst en je hebt een rijke maaltijd. Drink er meteen iets lekkers bij, want bij ons is 1 maart het einde van tournee minerale, de maand zonder alcohol.
Hoofdgerecht | 4 personen | Voorbereiding: 20 min | Bereiding: 30 min
INGREDIËNTEN :
- 400 gram easy peel garnalen
-
1 liter bouillon
- 200 gram hespblokjes
- 2 bloedworsten of 1 chorizo
- 1 ui
- 1 teentje look
- Boter
- 2 eetlepels bloem
- 1 rode peper, in stukjes
- 3 stengels selder, in stukjes
- Tomatenpuree
- Blik tomatenstukjes
- Oregano
- Cayennepeper
BEREIDING:
- Maak in een aparte pan bruine roux.
- Smelt 2 eetlepels boter en voeg de bloem toe, laat op een laag vuur bakken, maar de roux moet wel donkerbruin worden.
- Bak ondertussen de ui en look in de boter.
- Voeg selder en paprika toe en de worst in stukjes.
- Bak de garnalen mee, maar haal ze eruit als ze gekleurd zijn.
- Voeg de kruiden toe en de tomatenpuree. Laat even bakken.
- Voeg dan de roux toe.
- Meng goed en lepel er de bouillon bij samen met het blikje tomaten.
- Laat 30 minuten sudderen.
- Voeg vlak voor het serveren de garnalen toe en laat nog even doorwarmen.
- Serveer met de rijst!
Smakelijk !