Uw winkelmandje
Blog

Paëlla

Paella is een typisch gerecht voor de regio van Valencia, Spanje. Tegenwoordig is het wel heel populair geworden in heel Spanje in alle mogelijke varianten. Ook in het zuiden van Frankrijk is het erg populair.

Al in de 8e eeuw oogsten de Moren de typische rijst die nodig voor dit gerecht : een korte dikke korrel, die bovendien heel makkelijk smaken opneemt. Aangezien paella klaar gemaakt wordt in een bouillon is dat heel belangrijk. De traditionele ingrediënten zijn rijst, vis – schaaldieren, kip – konijn, tomatenbasis, garrafones (typische witte bonen), snijbonen en saffraan. In het binnenland werd vooral kip en konijn gebruikt, aan de kust uiteraard meer vis en schaaldieren.

De naam paella komt wellicht uit het Latijn : het woord “patella” betekent “pan”, en een reusachtige pan is uiteraard essentieel om dit gerecht te maken.
Er is nog een andere verklaring voor de naam. In de streek van Valencia is het een traditie dat de heren éénmaal per jaar voor de dames koken. Paella staat dan heel erg vaak op het menu. Volgens die verklaring voor de naam zouden de woorden “para ella”, “voor haar” in de loop der tijd zijn samen getrokken tot “paella”, het gerecht dat door de heren traditioneel aan de dames wordt geserveerd.

Hoofdgerecht | 8 personen | Voorbereiding: 30 minuten | Bereiding: 60 minuten                                                                                                                   

 

INGREDIËNTEN

  • 750 gram Paellarijst
  • Paellakruiden
  • 3 liter Bouillon
  • 1 Rode paprika
  • 1 Ui
  • 1 teentje look
  • Gerookt paprikapoeder
  • 1 Chilipeper
  • Erwtjes
  • 1 glas witte wijn
  • Gehakte platte peterselie

Voor dit recept hebben we van elk product ongeveer 250/300g genomen (+- 1/3de zak):

BEREIDING

  1. Avond ervoor: haal de nodige hoeveelheid uit de zakken en laat langzaam ontdooien in de ijskast.
  2. Snij de ui en look fijn. Verwijder de zaadlijsten van de chilipeper en snij in stukjes. Snij de rode paprika in blokjes. Snij de citroen in partjes en hak de platte peterselie fijn.
  3. Maak verse bouillon of gebruik blokjes. (je kan eventueel de paellakruiden toevoegen aan de bouillon ipv later toe te voegen.)
  4. Verhit wat olie in de paellapan en bak de ui, look en chilipeper.
  5. Bak dan eerst de head-on garnalen en haal ze eruit. Vervolgens de gepelde garnalen en kabeljauwstukjes en haal ze eruit. Dan de octopus, inktvisringen en pijlinktvisjes, en haal ook deze er weer uit en ook de ui, look en chilipeper.
  6. Verhit opnieuw wat olie en stoof nu de rode paprika en voeg dan de ui, look en chilipeper toe. Blus vervolgens met een glas witte wijn.
  7. Voeg paprikapoeder en paellakruiden toe naar smaak.
  8. Vervolgens de rijst toevoegen, goed mengen en laten meebakken.
  9. De bouillon in een 5-tal keren toevoegen, goed mengen ondertussen.
  10. Voeg dan de venusschelpjes en het mosselvlees toe. Daarna de gebakken garnalen, kabeljauw en inktvis/octopus en meng alles goed.
  11. Voeg dan de hele mosselen toe en de gebakken head-on garnalen.
  12. Dek de pan af met aluminiumfolie en laat een tiental minuten garen.
  13. Haal de folie eraf en voeg de erwten toe. Roer nog even door en check de gaarheid en kruiding.
  14. Serveer met wat gehakte platte peterselie en de partjes citroen. Smakelijk !

0 reacties


Laat een reactie achter

Let op, reacties moeten goedgekeurd worden voor ze online komen

Ouder artikel Recenter artikel